Välkommen! Mitt namn är Ulrika Wistrand, verksam konstnär i Södertälje.
Den här bloggen är min plats på nätet.


2016-10-25

Södertälje Konsthall - Gränser, utställning av Kretsens medlemmar

Södertälje Konsthall visar Gränser av Kretsens medlemmar
Från rakubränd keramik till textilkonst. På Kretsens jubileumsutställning med lokala nutidskonstnärer finns många genrer och tekniker representerade.

Sextio aktiva år firar konstnärsföreningen Kretsen med en omfattande jubileumsutställning på temat gränser. Av föreningens 84 medlemmar medverkar 66 i utställningen som har två krav; att konstnärerna utgår från temat och håller sig till utrymmet 60 x 60 centimeter.
Utställningen ger betraktaren möjlighet att uppleva lokal nutidskonst i en stor variation genrer och tekniker.
– Det är en cocktail av uttryck, säger utställningsteknikern Werner Näslund.
Det är lika delar expressivt och färggrant som linjärt och monokromt. Utställningen svänger i form och teknik från modernistiskt måleri
i minimalism till traditionell vaxmålning skapad i tvåtusenårig teknik. Motivgrunden däremot bygger främst på människor och natur och går som en röd tråd genom lokalen.
Här hänger konsthantverk i textil av Eva Olanders, porslinsstatyer med gulddetaljer av Leena Møller och videokonst signerat Rolando Peréz för att nämna några.
Att vara kurator för en utställning på 66 verk är inte enkelt. Det var tio år sedan Kretsen senast hade en gemensam utställning av denna vidd.
Konsthallens vita interiör och skiljeväggar har möjliggjort för utställningssamordnarna att gruppera konsten och arbeta rumsligt.
– Det börjar kännas riktigt bra nu, säger utställningsteknikern Göran Petterson som finjusterar med det sista inför dagens vernissage när LT besöker Konsthallen.
Temat gränser utgår från den pågående flyktingkrisen men syftar på det rörliga begreppet i stort. Var och en av konstnärerna har fått tolka temat fritt. Allt från konkreta gränser som taggtråd till mer abstrakta gränser mellan liv och död har konstnärligt tolkats. Som Olof Näslunds fotografi av inristningar på en sten taget i bostadsområdet Listonhill i Södertälje.
– Den symboliserar gränsen mellan stad och land, förklarar konstnären.
Maud Probst-Rönnbom har tolkat gränslandet mellan dröm och verklighet
i en färggranna akrylmålning. Medan tidsgränser har inspirerat till Göran Petterssons målning i blandteknik.
I verket ”Pussel” har Ulrika Wistrand undersökt gränsen mellan konst och publik.
– Tanken är att du själv ska få vara med och skapa i konstutställningen och inte bara vara betraktare, förklarar Ulrika Wistrand.
Vernissagen invigs i dag klockan 13 med tal av kommunalrådet Boel Godner. Därefter spelas akustisk musik av Kiral3 bestående av Klas Ahlman på gitarr, Christian Lehnberg på kontrabas och Filip Fjellström på trummor.
Jubileumsutställningen ”60 x 60 – gränser” pågår fram till den 27 november.


http://lt.se/kulturnoje/1.4387954-gransoverskridande-jubileumsutstallningInga kommentarer: